Megjelent az LHC-korszak első Higgs-híresztelése

Az ATLAS-kísérlet egyik kiszivárgott belső feljegyzése szerint olyan eseményeket figyeltek meg, amelyek egy 115 GeV tömegű Higgs-részecske bomlására utalhatnak.

A Higgs-részecske felfedezése az LHC-kísérletek egyik fő tudományos célja: a hipotetikus részecske létezése elengedhetetlen a többi részecske tömegének magyarázatához a Standard Modellben. A tömegét pontosan nem ismerik, de a 115 GeV-es Higgs-részecske már 2000 óta „kísért”, amikor észlelni vélték a LEP-nél. Ekkor a Higgs-részecske kvarkokra való bomlására utaló jeleket találtak, de ezt más módon nem sikerült megerősíteni.

A Higgs-részecske nagyon ritkán két nagyenergiájú fotonra is elbomolhat az elméleti modellek szerint. Az erre utaló jeleket vélték most látni az ATLAS-kísérletnél. Ezt a bomlást azonban nagyon nehéz észlelni, megerősítéséhez nagyon sok ismétlésre lenne szükséges, valamint az, hogy a többi kísérletnek, főleg a CMS-nek is látnia kell.

Az adatok korai, a megfelelő elemzések és ellenőrzések előtt történő kiszivárogtatása mindenesetre jól érzékelteti, mire kell felkészülnünk a következő években, ahogy egyre gyűlnek az LHC mérései.

Ide kapcsolódó korábbi hír, hogy a Tevatron egyik kísérleténél is bejelentettek – sőt ott már publikáltak is – a Higgs-részecske jelenlétére utaló felfedezést, amelyet azonban egyelőre szintén nem sikerült megerősíteni (részletesen lásd itt).

Horváth Dezső (MTA KFKI RMKI)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: