Hajsza a Higgsért: egy évet tolódhat az LHC nagy leállása

A legújabb tervek szerint 2012 helyett csak 2013-ban állítják majd le a nagy hadronütközetőt, a több mint egy évre tervezett karbantartás idejére. A kutatók reményei szerint a gyorsító egy évvel megtoldott üzemeltetése elegendő lehet arra, hogy az összegyűjtött adatokban a Higgs-bozon nyomaira bukkanhassanak még a nagy leállás előtt.

A 2008-as baleset miatt az LHC jelenleg maximális teljesítőképessége felén, 7 TeV ütközési energián működik. Korábban a kutatók úgy vélték, ez az energia valószínűleg nem elegendő a Standard Modellen túli világ felfedezéséhez. Ezért 2012 januárjától egy 15 hónapos karbantartási periódust ütemeztek be, melynek során felkészítik a gyorsítót a maximális 14 TeV-es ütközésekre. Újabban azonban konszenzus kezd kialakulni abban, hogy a félgőzzel működő LHC is kellő biztonsággal képes lehet feltérképezni azt a teljes – becslések szerint 114 GeV-től 600 GeV-ig terjedő – tömegintervallumot, melybe a Higgs-részecske tömege várhatóan beleesik. Az LHC 2008 óta ugyanis olyan jól műkődik, hogy 2012 végéig jó eséllyel összegyűjthető az ehhez szükséges adatmennyiség – nyilatkozta Sergio Bertolucci, a CERN kutatási igazgatója. Kár lenne most leállni – vonják le a sokan a konklúziót.

A meghosszabított üzemeltetést tudománypolitikai okok is motiválják – teszi hozzá Bertolucci. Ha az LHC leáll, versenyhátrányba kerülhet a nagy vetélytárssal, az amerikai Fermilab által üzemeltett chicagói Tevatron részecskegyorsítóval szemben, ahol szintén a berendezés üzemidejének meghosszabítását tervezik. Nem beszélve arról, hogy a nagy hadronütközető eredményei komoly befolyással bírnak a nagyenergiás részecskefizika további beruházásaira is, melyekről a következő években kell döntenie a szakmának.

A meghosszított működtetés ugyanakkor újabb költségekkel járna: bővíteni kell az adattároló és feldolgozó kapacitásokat, és számítani kell arra, hogy a gyorsításért felelős szupravezető mágnesek esetleg újból megsérülhetnek, s így további javítási munkálatokra lehet szükség – mondja Steve Myers, a CERN technikai igazgatója.

A végleges döntés január végére várható.

További részletek:

http://www.nature.com/news/2010/101210/full/news.2010.667.html?s=news_rss

 Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: