Előadás az LHC-ről az ELTE-n, élő internetes közvetítéssel

Az ELTE Fizikai Intézet Atomoktól a csillagokig című előadássorozatának legújabb előadása november 18-án, csütörtökön 17 órától. Előadó: Varga Dezső fizikus.

A legelemibb részecskék világában a klasszikus szemlélet csődöt mond – a szabályokat a relativitáselmélet és a kvantummechanika írja. A fizikusok közel négy évtizede kutatják ennek a világnak az egyik legérdekesebb szereplőjét, amelytől minden egyéb anyagfajta tömege ered. De miért gondoljuk, hogy létezik ilyesmi, és miért fontos, hogy megtaláljuk? Miért gondoljuk, hogy a genfi nagy hadronütköztető (LHC) biztosan megtalálja, ha létezik – vagy ha nem, akkor valami még érdekesebbet? Egyáltalán mit tekintünk ma elemi részecskének, hiszen még kvarkokat sem látott senki szabadon? Az előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ, áttekintve a modern részecskefizikai berendezések működését és az LHC első évének eredményeit.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadás élőben követhető az interneten, a www.galileowebcast.hu oldalon.

One Response to Előadás az LHC-ről az ELTE-n, élő internetes közvetítéssel

 1. lucidus says:

  Köszönet az előadásért minden szervezőnek!

  Az előadás a középiskolások ismeretanyagát alapul véve megpróbálta az alapoktól felvázolni a “szubatomi világ” főbb jellemzőit, s ezen keresztül adott képet a részecskegyorsító alkalmazásáról.

  Az anyag várhatóan letölthető lesz:
  atomcsill.elte.hu

  Számomra megdöbbentő információ volt, hogy, ha a gyorsító eléri a max. luminozitást, akkor az ütközés termékei kb. 17m utat tesznek meg a következő ütközésig, tehát egyszerre két esemény van a detektorban…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: