Megtörténtek az első nehézion-ütközések a nagy hadronütköztetőben!

Szombat éjszaka ismét sor került az ólomionok gyorsítására, az 1,38 TeV/nukleon energia elérésére (lásd előző bejegyzésünkben). Ezután sikerült a két nehézion-nyalábot ütközésbe hozni, így az ALICE detektornál a kevésbé érzékeny aldetektorok bekapcsolásával (V0, SPD, TOF, SSD, ZDC) a fizikusok felkészültek a fizikailag értékelhető ólom-ólom ütközések fogadására.

A történelminek is mondható pillanat 2010. november 7-én (vasárnap), 0 óra 35 perckor jött el, ekkor kezdődött el az adatgyűjtés az ólom-ólom ütközésekben. Több mint egy órán keresztül sikerült fenntartani az ütközéseket 2,76 ATeV-en. Az ALICE detektor 5000 Pb+Pb ütközést rögzített. (Összességében kb. félmillió esetben mentettek el mérési adatokat, de az instabil nyaláb miatt a legtöbbször az ólomionok a nyalábcső falát vagy éppen a nyalábcsőben “lézengő” oxigén- vagy  nitrogénmolekulák egyikét találhatták el – ezt a triggerek alapján tudjuk megállapítani. Ezeket az eseményeket nem tudjuk használni, hiába kerültek rögzítésre.)

Az adatok minőségellenörzése jelenleg folyik. Kíváncsian várjuk az első fizikai adatok publikussá tételét. Nagy valószínűséggel az egy rapiditás-egységre eső újonnan keletkezett töltött részecskék száma lesz ez az új adat (mint ahogy az az első proton-proton ütközéseknél is történt 900 GeV ütközési energián).

A tervek szerint vasárnap késő éjjel újabb gyorsítási periódusra (ramp) és további nehézion-ütközésekre számíthatunk, most már stabil nyalábbal. Így várhatóan már az ALICE összes aldetektora bekapcsolódhat a mérésekbe, köztük a magyar kutatók által is felügyelt HMPID. A nyalábfizikusok hétfőn már 17-17 nehézion-csomagot szeretnének egymással szemben keringetni, ezzel növelve az ütközési számot.

Lévai Péter és Molnár Levente
2010. november 7. 14.00

Az első képek/animáció(k) már felkerültek az ALICE publikus oldalára:

http://aliceinfo.cern.ch/Public/en/Chapter1/firstHI.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: