Képek az első ólom-ólom-ütközésekből

Az alábbi képek a 2010. november 7-én az ALICE detektor által rögzített első ólom-ólom-ütközésekből mutatnak néhányat. A színes vonalak a részecskék pályáját rekonstruálják, ahogy azokat a Belső Nyomkövető Rendszer (Inner Tracking System, ITS) látja.

Az árnyékolt objektum az ALICE detektor elemeit mutatja perspektivikus látószögből. A vonalak a rekonstruált részecskepályák, a vonalak eltérő színei a részecskék különböző energiáját jelölik.

Ahogy azt az elméleti számolások alapján vártuk, egy-egy nehézion-ütközésben 2500-3000 új részecske keletkezik. Ezek pályáját mutatják ezek a számítógépes rajzok, két irányból (a detektor hossztengelye felől, illetve “perspektivikusan”, amikor a longitudinális irány is látszik). A nagyobb képekért kattints a képre!

Pb+Pb ütközés kevés számú részecske keletkezésével (alacsony multiplicitás). Ez valószínűleg egy súroló (perifériás) nehézion-ütközés:

Kimagaslóan sok új részecske keletkezése teljes (centrális) Pb+Pb ütközésnél. Összesen kb. 3000 új részecske repült ki az eredeti 208+208 nukleon ütközéséből:

 

Részletesebb képekért kattints a képekre!

Még nagyobb felbontású, illetve további képek itt:
http://aliceinfo.cern.ch/Public/en/Chapter1/fhied.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: