Megtörtént az első nehézion-gyorsítás az LHC-ben

2010. november 5-én 16 órakor elkezdődött a stabilan keringő nehézion nyalábok gyorsítása. Az LHC először működött úgy, mint egy nehézion-gyorsító. 16:40-re a mindkét nyalábban jelenlévő, 82-szeresen ionizált ólomionok a kezdeti 450*82 GeV energiáról 3500*82 GeV, azaz 287 TeV energiára gyorsultak. Közel 1 órán keresztül ezen az energián sikerült tartani az ólomionokat.

Kattints a képre a nagyobb méretért!

Ezek a számok azt jelentik, hogy az ólomionok 1,38 TeV/nukleon energiával keringtek a gyorsítóban. Azaz ütköztetés esetén 2,76 ATeV ütközési energiakoncentrációt tudtunk volna létrehozni velük (itt az “A” az atomszámot jelenti, ólomatommagra A=208). Az amerikai RHIC gyorsítónál korábban 200 AGeV energiakoncentrációt sikerült előállítaniuk az amerikai fizikusoknak (ott aranyatommagokkal dolgoztak, A=197 volt).

Ez azt jelenti, hogy az LHC-ben 14-szer nagyobb lesz az ütközés energiája a RHIC értékénél, amikor majd a nehézionok össze is ütköznek. Erre várhatóan vasárnap kerül sor.

Ahogy azt korábban írtuk, 2009. december 14-én sikerült 1,18 TeV-es protonnyalábokkal 2,36 TeV-es proton-proton ütközéseket létrehoznunk, és több ezer eseményt rögzítenünk az ALICE detektorban. Ez az ütközési energia nagyon közel van a most elért 2,76 ATeV energiához. Azaz az ólom-ólom ütközésben mért adatokat jogosan (és könnyen) összehasonlíthatjuk a decemberi proton-proton ütközés adataival. A nehézion-fizikusok kíváncsian várják, hogy milyen eltéréseket fogunk látni: miben különbözik a nehézion-ütközés az egyszerű proton-proton reakcióktól.

Lévai Péter és Molnár Levente
2010. november 5. 19.00

Advertisements

One Response to Megtörtént az első nehézion-gyorsítás az LHC-ben

  1. […] ismét sor került az ólomionok gyorsítására, az 1,38 TeV/nukleon energia elérésére (lásd előző bejegyzésünkben). Ezután sikerült a két nehézion-nyalábot ütközésbe hozni, így az ALICE detektornál a […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: