Az LHC-ben nehézionok keringenek, kezdődik az Univerzum ősanyagának kísérleti vizsgálata

Újabb mérföldkőhöz érkezett az LHC: megkezdődtek a nehézionos kísérletek. 2010. november 4-én, csütörtökön újra megteltek a detektorok irányítótermei, különösen az ALICE detektornál. Megérkeztek a felcsigázott nehézion-szakértők, hogy a hosszú hónapokon át nagyon sikeresen végzett proton-proton ütközések után megkezdhessék a nehézion-ütközések eredményeinek vizsgálatát is.

Folyamatosan zajlik az eddig kiválóan működő detektorok finomhangolása, hogy a nehézion-ütközéseknél is zavartalanul folytatódhasson az adatfelvétel, s lehetővé váljon az Univerzum ősanyagának, a kvark-gluon plazmának kísérleti vizsgálata.

2010. november 4-án 20 órakor megkezdődtek az előkészületek a nehézionok gyorsítására az LHC-ben. 20.16-kor 75-ször futott körbe egyik irányba az első olyan részecskecsomag, amely már ólomionokat tartalmazott. Jelenleg gyorsítás még nem történik, az ólomionok energiája a szuperproton szinkrotronban (SPS) megszerzett 200 GeV/nukleon volt, ami összességében 40 TeV energiát jelent egyetlen ólomionra. Az este folyamán sikerült 650-szer, majd 1000-szer, végül 22:37-kor 5000-szer körbefuttatni az ólomionokból álló csomagot a B1 nyalábcsőben.

Éjfél után, november 5-én 01:15-kor sikeres elindultak az ólomionok a B2 nyalábcsőben az ellenkező irányba is. 01.55-kor mindkét nyalábcsőben stabilizálták az ólomionokból álló, egymással szembefutó csomagokat, amelyek több órán keresztül futottak körbe. Egy-egy csomag több milliárd ólomiont tartalmazott. A csomagokat egyelőre még nem ütköztették, most csak nyalábtesztekről van szó, de egyértelmű, hogy sikeresen megtörténtek az első lépések az LHC nehézion-ütközéses kísérletei felé.

A nyalábtesztek elvégzése után várhatóan vasárnap történnek meg az első, fizikailag is értékelhető ólom-ólom nehézion-ütközések. Az eseményeket nyomon követjük, és tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Lévai Péter és Molnár Levente, 2010. november 5., 8.00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: