ICHEP 2010: Sarkozy beszéde a kutatásra fordított összegekről

Nicolas Sarkozy, a Francia Köztársaság elnöke nyitotta meg hivatalosan az ICHEP 2010 (http://www.ichep2010.fr/) konferenciát  2010. július 26-án. A konferencia 1100 résztvevője előtt elmondott 30 perces beszédében részletesen kitért a tudomány fontosságára, a francia kormány tudomány iránti elkötelezettségére, az eddigi és ezutáni anyagi erőfeszítésekre, azokra a beruházásokra, amelyet a francia állam kíván végrehajtani a tudományos kutatás és az oktatás területén a következő években.

Néhány részlet Sarkozy elnök úr beszédéből:

„A krízissel szembesülve számos ország csökkenti költségvetésének kutatásra fordított részét. Tudniuk kell, hogy ez nálunk éppen fordítva van. Nem csak hogy nem csökkentjük, hanem növeljük a kutatásra fordított összeget.”

„A nyugati országok 1929 óta nem látott pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Ilyen helyzetben óriási a kísértés a tudományos beruházások elhalasztására. Ha a helyünkben lennének, önök is ezt a kísértést éreznék! … Franciaország ezzel szemben azt vallja, hogy a felsőoktatás és a kutatás szolgálhatnak a válságból való kilábalás eszközeivel. A gazdasági krízis miatt nem szabad csökkenteni ezen a téren a beruházásokat, hanem éppen ellenkezőleg, meg kell erősíteni és konszolidálni kell azokat.”

„Új megoldásokat kell keresni, szüntelenül új utakat kell találni, amelyek segítenek leküzdeni a gazdasági krízist. Számunkra egyértelmű, hogy javítani kell a felsőoktatás és kutatás reakcióképességét és hatékonyságát. Ki biztosíthatja az ehhez szükséges kiegészítő forrásokat? … 2007-es megválasztásom óta a felsőoktatás évente egymilliárd euróval több költségvetési juttatásban részesült. 2007 óta a kutatási költségvetés 800 millió euróval nőtt évente.”

„A válság közepén elhatároztuk, hogy 35 milliárd eurót költünk beruházásokra az elkövetkező négy évben. Ennek kétharmadát a felsőoktatás és a kutatás kapja, egyharmadából pedig céltámogatásként az aerodinamikai, az űrkutatási, a nem szénhidrogénen alapuló energetikai kutatások és fejlesztések, valamint a matematikai közgazdaságtan részesül.”

„Saclay* küldetésének megvalósításához egymilliárd eurós fejlesztési támogatást tervezünk.” 

*CEA/Saclay: Párizs határában található részecske- és magfizikai kutatóközpont 4000 munkatárssal, a CERN-i nagyenergiás fizikai kutatásokban résztvevő legjelentősebb francia kutatóintézet. Weboldala: http://irfu.cea.fr/

Az elnöki beszéd eredeti, francia nyelvű szövege ezen az oldalon olvasható.

Lejegyezte: Lévai Péter (Párizs, 2010. július 26.)

A konferenciáról rövidesen előzetes összefoglalót olvashatnak, a következő hetekben pedig a részletesebb eredményeket közöljük.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: