MAGYAROK A CERN-BEN AZ LHC-KÍSÉRLETEKNÉL – 2. RÉSZ: A CMS-CSOPORT, EXTRA DIMENZIÓK ÉS FEKETE LYUKAK KERESÉSE

A CERN nagy hadronütköztetőjének (Large Hadron Collider, LHC) kísérletei közül háromnál dolgozik magyar csoport:

1) A nehézion-ütközésekre szakosodott ALICE (A Large Ion Collider Experiment) kísérletben Lévai Péter (RMKI) vezetésével.

2) Az általános célú CMS (Compact Muon Solenoid) kísérletben Vesztergombi György (RMKI) vezetésével.

3) A TOTEM (Total Cross Section, Elastic Scattering and Diffraction Dissociation at the LHC) kísérletben Csörgő Tamás (RMKI) vezetésével.

A három kísérletben magyar részről az ATOMKI, a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Atomfizikai Tanszéke és az RMKI kutatói vesznek részt.

A magyar CMS-csoport kutatásairól részletesebben

Szuperszimmetria keresése – LÁSD KORÁBBI BEJEGYZÉSÜNKBEN

Extra dimenziók, fekete lyukak keresése – Regős Enikő (MTA KFKI RMKI), Trócsányi Zoltán (Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Intézet)

A részecskefizika Standard Modelljének a kísérleti adatok nagy pontosságú leírása mellett jó néhány elméleti hiányossága van, amelyek feloldására számos elméleti próbálkozás született. Az LHC egyik lényeges küldetése ezen elméleti jóslatok ellenőrzése.

Az egyik legnagyobb kihívás például, hogyan lehet a gravitációt összeegyeztetni a Standard Modellel. Erre nézve vannak olyan elképzelések, hogy a világunk egy több mint háromdimenziós geometriai térben létezik. Ha a térdimenziók száma ötnél több, akkor a mikroszkopikus fekete lyuk az egyik legizgalmasabb új „részecske”, amely elegendően nagy energia kis térrészre történő összpontosításával az LHC-ben keletkezhet.

Az irodalomban léteznek olyan numerikus szimulációk, amelyek szerint előfordulhat, hogy a mikroszkopikus méretű fekete lyukak keletkezésének valószínűsége az LHC-ben nagy. Az így keletkező fekete lyuk nem stabil, hanem Hawking-sugárzás révén azonnal elbomlik mindenféle szokásos részecskébe. A bomlástermékek tanulmányozásából következtetni lehet az extra dimenziók számára. Bár a folyamatok jelenlegi elméleti megértése meglehetősen bizonytalan, a folyamatot érdemes tanulmányozni, hiszen a felfedezés alapvetően változtatná meg világképünket.

A Standard Modell másik nagy hiányossága, hogy nem tud számot adni a Világegyetem nagy részét kitöltő sötét anyagról. A szuperszimmetria létezése mellett más magyarázatokkal is próbálkoztak az irodalomban. Új doktorandusz bevonásával az egyik ilyen javaslat kísérleti ellenőrzését szeretnénk megvalósítani – írja Trócsányi Zoltán (a képen).

Kapcsolódó honlapok, előadások:

CMS, CERN
http://cms.web.cern.ch/

Magyar CMS-csoport
http://www.grid.kfki.hu/twiki/bin/view/CMS/WebHome

Advertisements

2 Responses to MAGYAROK A CERN-BEN AZ LHC-KÍSÉRLETEKNÉL – 2. RÉSZ: A CMS-CSOPORT, EXTRA DIMENZIÓK ÉS FEKETE LYUKAK KERESÉSE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: