Kétütközéses esemény az ATLAS-nál, növelik a nyalábintenzitást

Az elmúlt napokban rendben folytatódtak a kísérletek az LHC-ben, zajlik az adatgyűjtés. A CERN Twitterének legutóbbi bejegyzése szerint Húsvét hétvégéjén egy 21 órás periódus is volt stabil, 3,5 TeV-es nyalábokkal.

A nyalábmérnökök és –fizikusok a nyalábok intenzitását is növelni próbálják. Minél nagyobb a nyalábok intenzitása, azaz minél több proton van a nyalábokban, annál gyakrabban történhetnek ütközések.

Az ütközések száma más tényezőktől is függ. Az ütközőnyalábos gyorsítóknál az ún. luminozitással fejezzük ki, hogy mekkora az ütközések száma a nyalábok találkozási felületén, azaz hány ütközés történik másodpercenként és négyzetcentiméterenként. Ez függ a körfrekvenciától (hányszor mennek körbe a nyalábok egységnyi idő, itt 1 s alatt, illetve hányszor találkoznak egymással), a két nyalábban lévő részecskék számától és az átfedő felület nagyságától (négyzetcentiméterben). A luminozitás növelése biztosítja, hogy a nyalábok ütköztetése során megfelelő számú proton-proton ütközés jöjjön létre. A luminozitás növelésének egyik módja a nyalábokban haladó részecskecsomagok számának, azaz a nyaláb intenzitásának növelése. A másik a nyalábok felületének csökkentése, azaz a nyalábok fókuszálása.

Horváth Dezső fizikus (KFKI RMKI) hívta fel a figyelmünket egy szép, kétütközéses eseményre az ATLAS-nál:

A nagyobb képért ide kell kattintani.

Horváth Dezső kommentárja: Jelenleg az LHC luminozitása nagyon alacsony, mindössze néhányszor 10^27 cm^-2 sec^-1. Ezért nagyon meglepő, hogy az ATLAS kísérlet már látott olyan eseményt, ahol egyszerre két proton-proton ütközés is történt. Az ilyen események elemzése bonyolult, mert nehezebb megállapítani, hogy a részecskék melyik ütközéshez tartoznak.

Az LHC luminozitását fokozatosan a 10 000-szeresére növelik, becslések szerint akkor egy-egy érdekes eseményhez majd 10-15 más proton-proton ütközés is fog tartozni. Habár ez erősen megnehezíti az adatok értékelését, de azon igen ritka események észrevételéhez és azonosításához, mint a Higgs-bozon vagy a sötét anyag részecskéinek megjelenése, szükség lesz az óriási ütközési gyakoriságra.

Advertisements

One Response to Kétütközéses esemény az ATLAS-nál, növelik a nyalábintenzitást

  1. lucidus says:

    Lehet tudni, hogy mikorra tervezik a maximumra emelni a nyalábok intenzitását?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: