Újabb holdraszállás történt

Megtettük tehát az első lépéseket egy új fizika területén: 2010. március 30-án minden korábbinál nagyobb energiájú ütközések zajlottak le a CERN nagy hadronütköztetőjében. Először sikerült 7 TeV-es ütközéseket elérni, majd először sikerült ezt stabil nyalábokkal is megtenni, és mindezt nyugodtan nevezhetjük mérföldkőnek a részecskefizika kísérletek történetében. Köszönjük, hogy velünk (is) követtétek az eseményeket. Zárszóként a közvetítésben sokat segítő Szillási Zoltán szavait olvashatjátok a CMS vezérlőterméből, ahol most folyik a pezsgő:

Köszönjük Zoli!

„Nos, kezdünk kicsit magunkhoz térni az ünneplésből. Megvoltak a fotók, most mennek a tévés bejelentkezések, a detektor pedig csendben mér, teszi a dolgát az LHC-val együtt. Nagyon sokan dolgoztunk együtt azért, hogy ez ma így lehessen. Talán nem túlzás a mai részecskeütközések megtörténtét a holdraszálláshoz hasonlítani. Míg az körülbelül negyven evvel ezelőtt az akkori kor technológiai lehetőségeit feszegette, addig az LHC és a rajta található kísérletek a ma elérhető legkomolyabb technológiák használata nélkül egyszerűen megvalósíthatatlanok maradtak volna. Reméljük mindamellett, hogy megtálaljuk az oly nagyon keresett részecskéket, olyan új fizikai folyamatokat is látunk, amelyek talán közelebb visznek minket a Világegyetem működésének megértéséhez.”

Kép: ütközés a CMS-ben 7 TeV-en

13.42 A nyalábok stabilizálása után az ALICE és az LHCb detektorok is rögzítettek ütközési eseményeket. Ezzel a rendszer minden eleme kitűnőre vizsgázott: az LHC “megcsinálta” az ütközéseket, a detektorok pedig rendben rögzítették azokat. Ezzel megkezdődött az a tervek szerint 18-24 hónapos periódus, amelyben új fizikai felfedezéseket várunk.

13.24 Már stabil, ütköző nyalábok vannak 3,5 TeV-en! Nem mindennapi látvány:

http://cms.web.cern.ch/cms/News/e-commentary/images/images2010/StableBeams.png

Nagy ünneplés a CERN-ben, érdemes nézni az élő webes közvetítést:

http://webcast.cern.ch/lhcfirstphysics/

13.18 Képek az első 7 TeV-es ütközésekről a CMS-nél itt:

http://cms.web.cern.ch/cms/News/e-commentary/cms-e-commentary10.htm

13.14 A CMS-nél kb. 100 eseményt rögzítettek másodpercenként!

13.09 Az ATLAS-nál is sok eseményről számolnak be.

13.02 A CMS detektornál már eseményeket látnak.

12.59 Megtörténtek az első ütközések 7 TeV-en!

12.45 A nyalábok előkészítése zajlik az ütköztetéshez. A hangulat kitűnő a CERN-ben, de az élő webes közvetítés egyre jobban szakadozik. Ez egy történelmi kép lehet:

12.37 Sikerült: 3,5 TeV nyalábonként! Elérték az ütköztetési energiát. Várjuk a részecskefizika történetének eddigi legnagyobb, 7 TeV-es ütközéseit.

11.59 Itt lehet követni a nyalábok energiájának növelését:

http://op-webtools.web.cern.ch/op-webtools/vistar/vistars.php?usr=LHC1

Balra fent látható a folyamatosan növekvő szám, amely GeV-ben mutatja az egyes nyalábok energiáját; a cél most a 3500 GeV (3,5 TeV).

A bal oldali grafikonon a mágnesekben lévő áramerősség látható. 3500 GeV-nél ez kb. 6000 amperre fog felmenni, ennyi áram kell annak az elektromágneses térnek a létrehozásához, amellyel pályán lehet majd tartani a 3,5 TeV-es nyalábokat.

11.40 Nyalábok ismét! Most kell nagyon szurkolni, ezt írja a CERN Twittere is: Beams are in again! Now, cross your fingers! We want to go for collisions here!

Elkezdődött a webes közvetítés is. Két csomag (bunch) van egy nyalábban. Néhány perc múlva megkezdik a nyalábenergia növelését.

11.36 Az élő webes közvetítés 12-kor kezdődik újra: http://webcast.cern.ch/lhcfirstphysics/

11.30 Sajnos a 2-es nyaláb nem volt megfelelő, le kellett üríteni (dump). Készülődnek az újbóli injektálásra.

11.20 Újra nyalábok az LHC-ben!

11.15 A legutóbbi adatok szerint nem egy kívülről érkező elektromos zavar (perturbáció) okozta a problémát (ahogyan korábban gondolták), hanem a mágneses csatolás az SPS (az előgyorsító rendszer utolsó eleme) és az LHC között.

Jelenleg egy úgynevezett handshake eljárás zajlik, amelynek során a kísérleteknél meggyőződnek arról, hogy a detektorok biztonságos állapotban vannak-e (van olyan aldetektor, ahol nyaláb bevezetéskor lejjebb kell venni a nagyfeszültséget). Csak miután minden kísérlet pozitívan válaszolt, akkor engedélyezik az LHC-nek a nyaláb bevezetését – írja a CERN-ből Szillási Zoltán.

10.50 Körülbelül 20 perc múlva lesznek ismét nyalábok az LHC-ben, ezután kb. 50 percig tart majd a nyalábenergia növelése 3,5 TeV-re, így kb. másfél óra múlva lehetnek legelőször 7 TeV-es ütközések.

10.05 Annyi már kiderült, hogy az LHC új, igen érzékeny biztonsági rendszere (Quench Protection System, QPS) egy abnormális jelet fogott, és ezért állította le a rendszert. A jel azonban nem az LHC mágneseiből jött, egyelőre még keresik a forrását. Lehetséges, hogy az LHC-n kívülről (pl. az előgyorsító-rendszerből) érkezett.

9.25 Dolgoznak a nyalábok visszaállításán. A nyalábok elvesztése egyébként nem rendkívüli esemény, az elmúlt héten is többször megtörtént 3,5 TeV-en is, és mindig gyorsan sikerült visszaállítani őket. Remélhetőleg ma is így lesz. Ma két technikai probléma volt eddig: egy energiakonverterrel és az új biztonsági rendszer (Quench Protection System, QPS) egyik elemével (ennek áttételesen lehet köze a rendszer hűtéséhez). Egy ilyen összetett rendszernél ez szokványos dolog, 11 körül próbálhatják újra a nyalábok injektálását.

9.05 Az 1-2-es szektor hűtésével probléma van. 11 óra előtt nem várható a nyalábok újbóli injektálása.

8.55 Az operátorok elveszítették a nyalábokat, miközben az energiát növelték. Most vizsgálják a problémát.

08.42 Szillási Zoltán a CMS vezérlőterméből: Ebben a pillanatban kezdődött meg a már korábban injektált nyalábok gyorsítása. Még kb. 40 perc, mire elérjük a 3,5 TeV/nyaláb értéket.

Advertisements

6 Responses to Újabb holdraszállás történt

 1. Viki says:

  Huhúú, mindjárt meglesz a 3500, most 3200 GeV! :))
  Egyébként nagyon köszi a folyamatos információkat, a Kollégákkal együtt figyeljük az eseményeket (amúgy teljesen más témakörben dolgozunk 😀 )
  Hajrá!!!!

 2. Crane says:

  Nagyon jó! Jöhet a karambol! 🙂

 3. Crane says:

  Már mutatták is az ütközés képet laptop kijelzőn. 🙂 Szép munka volt. Történelem.

 4. Toma says:

  🙂 És élve maradtunk… no black hole. Hihi.
  Ezt szuper volt élőben nézni. Tényleg történelmi pillanat. A maximumot is szeretném majd látni. 😀

 5. Lucidus says:

  Gratula a teljes LHC csapatnak, külön szeretnék gratulálni a kísérletek magyar résztvevőinek!

  És természetesen én is köszönöm a tájékoztatást itt, a blogon.
  Nálam teljesen megfeküdt a stream 1 óra körül, így az adatokat, meg a bejegyzéseket tudtam érdemben követni.

 6. […] első két hónap 7 TeV-en Az izgalmakat sem nélkülöző élő közvetítésünk miatt sokak számára emlékezetes lehet, hogy 2010. március 30-án mérföldkőhöz érkeztek a […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: