Kedd reggel: minden lámpa zöld, várjuk a nagy műsort

Egész éjjel zajlottak a nyalábpróbák az LHC-ben, és két stabil, 3.5 TeV-es nyaláb volt – írja a CERN Twittere. Kedden reggel 6 óra után ismét injektálták a nyalábokat, és jelenleg a beállításuk zajlik. Az LHC operációs tábláját érdemes követni itt:

http://op-webtools.web.cern.ch/op-webtools/vistar/vistars.php?usr=LHC3

A folyamatosan frissülő képernyőn az utolsó 12 óra aktivitását láthatjuk. A második blokkban az 1-es nyalábot (beam 1, B1) kék vonal jelöli, a kettest piros. A fekete vonal a nyalábok energiája, és jól látható, hogy már rutinszerűen növelik 3,5 TeV-re (jobb oldali skála). A bal oldali skálán a nyalábok intenzitása látható: jelenleg maximum kb. 2 x 10^10 proton van egy-egy protoncsomagban (a nyalábok csomagokból állnak).

Ma próbálják meg először ütköztetni a két 3,5 TeV-es nyalábot. A 7 TeV-es ütközési energia körülbelül háromszor nagyobb a korábbi rekordnál, és új fizikai felfedezések előtt nyitja meg az utat. Az események online követéséhez javasoljuk:

– a CERN Twitterét: http://twitter.com/CERN
– az élő webes közvetítést, amely 8.30-kor kezdődik, és érdemes időben felmenni: http://webcast.cern.ch/lhcfirstphysics/

A blogban a nagyobb eseményeknél jelentkezünk.

One Response to Kedd reggel: minden lámpa zöld, várjuk a nagy műsort

  1. Viki says:

    Üdv!
    Hihi, ez izgi lesz! Nagyon jó ötlet ez a webes közvetítés. Szorítok, hogy minden jól menjen.
    Viki 🙂

Leave a comment