Újabb világrekord a CERN-ben: 3,5 TeV-es nyalábok egyszerre, először

2010. március 19-én, közép-európai idő szerint röviddel 5.20 után először voltak 3,5 TeV-es nyalábok (egyszerre) az LHC-ben. Messze ez a legnagyobb energia, amelyet valaha elértek egy részecskegyorsítóban (az előző rekordot 1,18 TeV-en szintén az LHC-ben állították fel 2009 végén).

A CERN sajtóközleménye szerint rövidesen bejelentik, mikorra tervezik a két 3,5 TeV-es nyaláb ütköztetését, azaz a 7 TeV-es ütközési energiát. Ez a tartomány új fizikai felfedezések előtt nyitja meg az utat. Ebben a tartományban a tervek szerint 18-24 hónapig működik majd az LHC.

Az LHC operációs információi; látható a nyalábenergia szintje (3500 GeV, azaz 3,5 TeV); a grafikon a mágnesekre engedett áram erősségének növelését jelzi, 6000 amperig. Ennyi áram kell annak az elektromágneses térnek a létrehozásához, amely a 3,5 TeV-es nyalábokat pályán tudja tartani

Az operációs tábla másik fele: látható, hogy mindkét nyaláb bent volt az LHC-ben (kék, illetve piros színekkel jelölve), bár egyelőre nem túl nagy intenzitással (kb. 7E9 proton/nyaláb)

Rolf Heuer, a CERN főigazgatója az új eredményről: http://user.web.cern.ch/user/news/2010/100319.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: