Hétfőn nők kezébe kerül a nagy hadronütköztető

A nemzetközi nőnapot a CERN is megünnepli: arra bíztatja az intézményben, illetve a detektoroknál dolgozó hölgyeket, hogy március 8-án minél jobban mutassák meg magukat a világnak. Ez azt jelenti, hogy vállaljanak minél több ügyeletet a gyorsítónál, a detektoroknál, a számítógépközpontban stb.

Arról nincs információnk, így képzelték-e a hölgyek az ünnepet, azt viszont megtudtuk, hogy a CMS és ALICE detektorok magyar csoportjaiból lesz hölgy ügyeletes. A CMS-nél Béni Noémi (MTA ATOMKI), az ALICE-nál Sona Pocybova (MTA KFKI RMKI) lesz ügyeletben. Sona szlovák nemzetiségű, Kassán végezte az egyetemet, jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizika Doktori Iskolájának hallgatója, a magyar ALICE-csoport tagja.

Ha valaki ellátogat a CERN-be, úgy érzi, hogy szinte mindenhol férfiak dolgoznak, pedig a nők aránya az 1999-es 15%-ról 2008-ra 19,6%-ra emelkedett. Igaz viszont, hogy magas pozíciót nagyon kevesen töltenek be közülük. Lásd a grafikonokat ezen az oldalon:

http://equal-opportunities.web.cern.ch/equal-opportunities/RecrDev.php

A jövőben tovább javulhat a nemek aránya: a 2009-es nyári diákprogramban a résztvevők 40%-a fiatal hölgy volt. A nőnapi „ügyeleti demonstrációval” a CERN is azt szeretné üzenni, hogy tárt karokkal várja a fizikai és mérnöki tudományok iránt érdeklődő hölgyeket.

Az amerikai Fermilab hasonló módon ünnepel, és magyar idő szerint 15.30-kor videokonferenciát rendeznek a két intézmény között.

További érdekes információk és sok kép a CERN nőnapi oldalán:

http://cern.ch/womensday

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: