Kutató leszek egy napra! 6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely

Az Európai Részecskefizikai Ismeretterjesztő Csoport szervezésében huszonkét ország részvételével hatodik alkalommal rendezték meg a Részecskefizikai Diákműhelyt. Ezeken a rendezvényeken Európa-szerte közel hatezer 16-18 éves középiskolást látnak vendégül egész napos programra helyi egyetemek és kutatóintézetek. Az idén már világszerte 90 intézet csatlakozott ehhez az eseményhez. Itthon az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI), a Debreceni Egyetem és az Óbudai Egyetem székesfehérvári Alba Regia Egyetemi Központ adott otthont húsz-húsz érdeklődő középiskolásnak egy teljes napra, hogy megismerkedhessenek a nagyenergiás fizikai kutatás rejtelmeivel. A székesfehérvári rendezvényre február 16-án, a budapesti és debreceni közös kutatásra március 3-án került sor.

A délelőtt folyamán a középiskolás diákok előadásokat hallgattak a részecskefizika legújabb eredményeiről, majd megtekintették a fogadó intézmény egy-egy jellemző kísérleti berendezését is. Délután a kutatók társaságában számítógépek mellett igazi fizikai analíziseket végeztek a CERN szupergyorsítóján regisztrált valós kísérleti adatokkal.

A rendezvénysorozat egy-egy napján 5-8 országban rendeznek hasonló találkozót. A nap fénypontja az a videokonferenciás találkozó, ahol – igazi kutatói konferenciákhoz hasonlóan – a különböző országok diákjai egyesítik és megbeszélik eredményeiket. A napot záró vidám kvízjáték során pedig egy kis vetélkedőben mérik össze felkészültségüket.

A budapesti rendezvény szervezője, Jancsó Gábor (MTA KFKI RMKI) elmondta, hogy öröm volt látni a résztvevők lelkesedését és aktivitását. A korábbi évek tapasztalatai és a növekvő érdeklődés is megerősítik abban, hogy ilyen „kapunyitásokra” érdemes a tudományos intézmények kutatóinak időt és fáradozást fordítani. Napjainkban sajnos világszerte csökken a fiatalság érdeklődése a természettudományos kutatások iránt, ezért kiemelt jelentőségű egy-egy ilyen csábító program keretében felhívni a figyelmet a tudományos kutatómunka érdekességére és fontosságára. Úgy véli, hogy hasznos és eredményes lenne hasonló Diákműhelyek szervezése a természet- és műszaki tudományok más területein is.

Jancsó Gábor (MTA KFKI RMKI) előadást tart a középiskolás diákoknak

 

Elmélyült diákmunka a délutáni foglalkozás során

További, részletes információk és fotók:

http://www.rmki.kfki.hu/~jancso/Reszecskefizikai_Diakmuhely_RMKI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: