Amerikai eredmények az Univerzum ősanyagáról

Az LHC ALICE kísérleténél a jelenlegi tervek szerint 2010 novemberében lesznek minden korábbinál nagyobb energiájú nehézion (ólom-ólom) ütköztetések. Ezek az Univerzum ősanyagának, a kvark-gluon plazmának a kutatását célozzák.

Évek óta ugyanez a cél brookhaveni Relativisztikus Nehézion Ütköztetőben (RHIC), amely a napokban két fontos eredményt jelentett be. Egyrészt egy kísérleti hőmérsékleti rekordot: 4 billió Celsius-fokot hoztak létre a PHENIX-kísérletben (és ez nem az angol „billion” rossz fordítása, hanem valóban billió) – az Univerzum ősanyaga legalább ilyen forró volt. Másrészt a STAR-kísérletben felfedezték, hogy az extrém magas hőmérsékleten megjelenő anyag belsejében olyan kis tartományok – „buborékok” – jönnek létre, amelyekben megsérülnek bizonyos alapvető természeti szimmetriák. Az ilyen buborékoknak fontos szerepet kellett játszaniuk az Univerzum igen korai korszakában, és az eredmények közelebb vihetnek bennünket olyan, a természetben létező aszimmetriák eredetének megértéséhez, mint például az anyag túlsúlya az antianyaghoz képest.

Mindkét eredményről részletes összeállítást készítettünk Posztobányi Kálmán fizikus kollégámmal, a RHIC-nél dolgozó magyar kutatók, Csörgő Tamás és Nagy Márton hathatós segítségével, amelyet ezúton is köszönünk.

Első cikk: Legalább négybillió Celsius-fokos volt az Univerzum ősanyaga

A kapcsolódó PHENIX cikk: http://arxiv.org/abs/0804.4168

Második cikk: A szimmetriasértés buborékai a RHIC kvarklevesében

A kapcsolódó STAR cikk: http://arxiv.org/abs/0910.0464

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: