Film: tape robotok, szalagos adattároló rendszerek a CERN-ben

A CERN-ben keletkező adatok a megfelelő előszűrés (trigger) után a CERN számítógépközpontjába kerülnek, ahol a végső tárolást szalagos adattároló egységek végzik (a CERN stratégiai okokból két nagy céggel kötött szerződést: SUN, IBM).

Az adattároló egységben működő robotok (tape robots) másolják fel a beérkező adatokat szalagokra. Egy-egy adattároló egységben sok száz ilyen szalag van. Egy-egy szalag 500-700 GB adatot tud tárolni, tehát a tárolókapacitása akkora, mint egy modernebb otthoni gépben a merevlemezé. A szalag előnyei a merevlemezzel szemben: gyakorlatilag nem igényel áramot a használata, nem mozgásérzékeny, az eddigi tapasztalatok alapján tartósabb más módszereknél, és ráadásul olcsóbb is. Nézzünk be egy ilyen szekrénybe!

Ha például egy fizikusnak szüksége van egy adatállományra (és van hozzáférése a CERN GRID-hez), akkor lekéri az adatokat, a robot ezt megkeresi neki, beteszi a szalagot az olvasóba, az adatok merevlemezre másolódnak, és a user onnan fogja direktben olvasni. Ez nagyon fontos, mert nincs annyi olvasófej, hogy mindenkit egyszerre kiszolgáljon.

Mindezeket és még rengeteg érdekes információt Lenkes Dániel magyar informatikus mondta el, amikor decemberben a CERN-ben jártunk. Köszönjük!

További élmények további filmekkel folyamatosan jönnek a blogon.

Advertisements

2 Responses to Film: tape robotok, szalagos adattároló rendszerek a CERN-ben

  1. gergely says:

    köszi, ez érdekes! 🙂
    a robot az saját fejlesztésű, vagy valahonnan ezt is megvásárolták. Mert ha saját fejlesztés akkor ezek szerint vannak a CERNben mechatronikai mérnökök akik ilyennel foglalkoznak?

  2. Nem saját fejlesztés, mint a cikkben is olvasható, az IBM és a SUN gyártja ezeket. Van elég más dolguk a CERN-ben enélkül is 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: