Magyar fizikatanárok a CERN-ben

Magyarország nem csupán a kutatásokban vesz részt a CERN-ben. Sükösd Csaba fizikus (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 2006-ban kezdeményezte fizikatanárok kiutazását és továbbképzését. A nagy sikerű oktatási programban ma már a CERN minden tagországa részt vesz.

A CERN Horváth Dezső fizikust (MTA KFKI RMKI ) kérte fel, hogy a CERN részéről szervezze meg a továbbképzés tudományos részét. „2006 óta minden évben, augusztus 20-a környékén szervezünk egy olyan akciót, amikor egy autóbusznyi magyar fizikatanár, tehát körülbelül 40 fő kimegy a CERN-be egy hétre. Délelőttönként előadásokat hallgatnak a részecskefizika kísérleti és elméleti vonatkozásairól, az előadásokat a CERN-ben dolgozó magyar fizikusok és informatikusok tartják. Délutánonként a laborokat, kísérleteket látogatják, illetve saját maguk is végeznek kísérleteket, mérési gyakorlatokat. Óriási a lelkesedés, és egyre több fiatal jön. 2009-ben már jelentősen csökkent a résztvevők átlagéletkora, ami nagyon jó jel. A CERN nagyon komolyan hozzájárul anyagilag a továbbképzéshez, pedig 2009-ben már körülbelül 40 csoport ment ki huszonvalahány országból, valamennyi CERN-tagországból, de még Brazíliából és Dél-Afrikából is” – mondja Horváth Dezső.

A továbbképzés honlapja: Hungarian Teacher Programme

Jelentkezés: Sükösd Csaba (sukosd@reak.bme.hu)

A 2009-es magyar program, az előadások anyagaival (letölthető pdf-ek és ppt-k). Az ötletgazdához méltóan mindent felraktak a szervezők (sok országnál ez nem mondható el).

Advertisements

One Response to Magyar fizikatanárok a CERN-ben

  1. Grog says:

    Civileknek van lehetősége bejutni valamilyen nyílt nap keretében?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: