Nagyenergiájú ütközések a CMS-nél is

Visszatérve a december 14-i (hétfő) hajnali eseményekre, az ALICE mellett (lásd az előző bejegyzésben) a CMS is rengeteg adatot gyűjtött. A CMS-ben ekkor történtek először ütközések 1,18 TeV-es nyalábokkal (intenzitás: 4×4 bunch, 3-4 x 10^10 proton).

Az összes aldetektor felkapcsolt állapotban volt, és több mint 15 000 eseményt sikerült rögzíteni. Az alábbi kép bal oldali részén valószínűleg egy kétmüonos esemény látható: a balra kifelé kígyózó vonalak jelzik a müonok pályáit. A hullámos nyomvonal a mágneses tér polaritásának változásai miatt alakul ki. A piros és kék tüskék a müonok által leadott energiát jelzik.

Szillási Zoltán elmondta: Tényleg két müonnak tűnik a két csaknem egy irányba kijövő részecske, melyeket a CSC detektorok érzékelnek. A csavarvonal alakú pálya pedig a szolenoidális térben a nyaláb irányára merőleges impulzuskomponens miatt alakul ki. Az ilyen pályát a zsargonban helikálisnak mondjuk. Az eredeti, teljes ábrán még az is látható, hogy a két müon transzverzális momentumai, az előbb említett merőleges impulzuskomponens 3,6 és 2,6 GeV-nek adódott a rekonstrukció során, illetve a két müon invariáns tömege – azaz ha feltételezzük, hogy egy közös „apától” származnak, akkor ennek az apának a nyugalmi tömege – n3,03 GeV volt. Persze az ábrából nem lehet egyértelműen megmondani, hogy milyen folyamat hozta létre ezt a kétmüonos végállapotot, hiszen van jó néhány folyamat, amely így néz ki a végállapotban. A képen látszanak még kék és piros tüskék. Ezek az elektromágneses (ECAL) kaloriméterben, illetve a hadronkaloriméterben (HCAL) leadott energiák nagyságával arányosak. Ahol átmennek a müonok a müondetektoron, a ‘megszólaló’ müonkamrák is pirossal vannak jelölve.
 
További képek és adatok az eseményekről:

http://cms.web.cern.ch/cms/News/2_4TeVCollisions.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: