Hétvége az ALICE-nál: 300 000 esemény begyűjtve 900 GeV-en

Lévai Péter írja az ALICE vezérlőterméből:

Az LHC működése már-már rutinszerűnek mondható. A „jó napokon” rutinszerűen megjönnek a nyalábok, rutinszerűen elindulnak a mérések, aztán hol hosszabb, hol rövidebb idő után valamely aldetektor hibája miatt megáll az adatgyűjtés. Az adott aldetektor rutinszerűen kizárásra kerül, és folytatódik az adatgyűjtés mindaddig, amíg a nyaláb intenzitása kb. a tizedére csökken, amikor is rutinszerű dump (leürítés) végez a nyaláb megmaradt protonjaival. Aztán vannak a „rossz napok”, amikor nem jön a nyaláb, s nem történik adatgyűjtés.

A december 12-13-i hétvége szombatja „jó nap” volt, a vasárnap sajnos „rossz nap”, majd hétfő hajnal megint „jól” indult. A lényeg, hogy szombat éjfélig az ALICE kb. 300 ezer jól triggerelt, minden aldetektor által látott 900 GeV-es p+p (proton-proton) ütközést rögzített szalagra – és még sok-sok ezer olyat, amikor valamelyik aldetektor nem vett részt az adatgyűjtésben. A szombat délelőtt 11-13 óra között begyűjtött 50 ezer jól triggerelt eseménytől az este 21-23 óra között begyűjtött 75 ezer kiválónak nyilvánított, jól triggerelt eseménysor ragadta el a dicsőséget. Sajnos vasárnap nem folytatódott ez a jó sorozat, szinte semmi nem jött össze. Úgyhogy egyelőre kb. 300 ezer esemény áll rendelkezésre az ALICE-nél, hogy folytassuk a fizikai analízist 900 GeV-en.

Hétfő hajnalban aztán megérkeztek az 1,18 TeV-es nyalábok, s a rendelkezésre álló rövid idő alatt néhány ezer eseményt sikerült 2,36 TeV-en rögzíteni – sajnos csak egyes aldetektorok bekapcsolása mellett. Miután az első ALICE tudományos publikáció megszületéséhez elegendő volt 284 p+p ütközés (lásd korábbi írásunkat, a beküldött cikket a European Physical Journal C már el is fogadta), kíváncsian várja mindenki, hogy a 2,36 TeV-es csúcsenergián mit mutatnak majd a begyűjtött adatok.

A protonnyalábok intenzitását sikerült időközben nagymértékben megnövelni. A korábbi 1 bunch („protoncsomag”) után 2, majd később 4 bunch keringett a gyorsítóban, s a csomagokban is nőtt a protonszám. Jelenleg (kiváló esetben) 3×10^10 protont találhatunk egy csomagban a kezdeti percekben, ami persze gyorsan lecsökken. A tesztüzenetek szerint a nyalábmérnökök már a 16 bunch-os nyalábbal kísérleteznek.

A tervek szerint hétfő délutántól már csak a magasabb, 1,18 TeV energiájú protonnyalábok előállításán fáradoznak a nyalábmérnökök. Szerda este áll le az LHC, és kb. két hónapra átadja a terepet a detektorok gazdáinak, no és elvégzik a gyorsítón is a szükséges és lehetséges fejlesztéseket.

A nagy kérdés, hogy a hátralévő 3 napban hány darab 2,36 TeV-es p+p ütközést sikerül rögzítenie a detektoroknak. Az így összegyűjtött, ALICE09 kódnevű adatok kiértékelését a fizikusok február elejéig szeretnék elvégezni, mert 2010 február 10-e körül újra elindul a gyorsító, s megkezdődhet az ALICE10 adatgyűjtés.

Végezetül egy nagy részecskeszámmal jellemzett p+p ütközés az ALICE-től 900 GeV-en:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: