Európa az élen: ütközések 2,36 TeV-en

Kedden újabb nagy siker született az európai részecskefizikai kutatóközpontban, a CERN-ben: az eddigi legnagyobb energiájú ütközések történtek a részecskefizikában.

December 8-án (kedden) este a két részecskenyalábot első alkalommal gyorsították fel egyszerre nagyobb energiára, nyalábonként 1,18 TeV-re.

Ezután a nyalábok ütköztetése is megtörtént, így az LHC-ben 2,36 TeV-es ütközések zajlottak. Elsőként az ATLAS kísérlet detektorai rögzítették az ütközéseknél történt eseményeket:

http://atlas.web.cern.ch/Atlas/public/EVTDISPLAY/events.html

Ezzel újabb világcsúcs született a CERN-ben: az eddigi maximális ütközési energia 1,96 TeV volt, amelyet az amerikai Tevatron gyorsítóval értek el. Az új eredménnyel Európa az élre tört: immár nem csupán az eddigi legnagyobb nyalábenergiák, de a legnagyobb energiájú ütközések is az LHC-hez kötődnek. A különbség nem rejt magában felfedező potenciált, de egy újabb mérföldkő azon az úton, amelyen még nagyobb energiájú ütközések következnek, új fizikai felfedezések ígéretével.

Az új eredmény elérését közvetlenül megelőző nagy teljesítmény az volt, hogy sikerült stabilizálni a nyalábokat. A következő feladat a nyalábok luminozitásának növelése lesz (részletesebben lásd a korábbi bejegyzésekben).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: