Stabil nyalábok ütköztek, a belső detektorok is működtek, mérések 900 GeV-en

Újabb fontos eredmény: december 6-án (vasárnap) reggel 7.30 körül az LHC átváltott stabil nyaláb módba 450 GeV-en. A nyalábok stabilizálása tehát a tervek szerint (december 4-6-án) megtörtént. A stabil nyalábokban olyan feltételek uralkodnak, amelyek a megfelelő ütköztetésekhez kellenek: a stabil nyalábokban oda és akkor érkeznek a részecskecsomagok, ahová szeretnénk.

A legelső ütközéseknél (október 23-án, lásd egy korábbi bejegyzésben) még nem voltak stabil nyalábok, és a nyalábok még csak egy-egy részecskecsomagból (bunch) álltak. Az elmúlt hétvégén azonban először két (first “multi-bunch” beams, december 5.), majd négy csomag volt egy-egy nyalábban (4 bunches per beam).

A stabil nyalábokkal ütközések is voltak, hogy a négy kísérlet mérni tudjon 900 GeV-en, és folytatódhasson a detektorok kalibrációja. A nyalábok stabilitása lehetővé tette a belső detektorok felkapcsolását (lásd az előző bejegyzést.) Molnár Levente és Agócs András küldték: „Első alkalommal mért együtt adatokat az ALICE összes (18) aldetektora, így a mi HMPID detektorunk is. (A mi detektorunk esetén ez lesz az első adatminta, ahol a detektorban keletkező Cserenkov-fotonokat/gyűrűket tudjuk mérni.) Ezzel nagy mérföldkőhöz értünk el: a teljes rendszer képes egyszerre működni és fizikailag értelmezhető adatokat rögzíteni.”

A következő feladat a stabil nyalábok gyorsítása lesz. A feladat az, hogyan lehet gyorsítani anélkül, hogy elvesztenék a nyalábot. Ez lesz a protonokat pályán tartó dipólmágnesek igazi próbája.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: