Bekapcsolták az óriási detektormágneseket

December 1-jén az LHC már úgy üzemelt, hogy az ALICE, ATLAS és CMS kísérleteknél maximális mágneses tér volt a hatalmas szolenoid mágnesekben – írja a CERN Twitter.

A CMS itt még a felszíni szerelőcsarnokban, a középső henger a hatalmas szolenoid mágnes 

Az LHC detektorkomplexumainak feladata, hogy a protonok (illetve ólomionok) ütközésében keletkező részecskék tulajdonságait a lehető legpontosabban meghatározza.

A részecskeütközésekben ma vizsgált részecskék többsége igen rövid életű. Ezek tanulmányozása így csak a bomlástermékeik megfigyelése útján lehetséges. A modern részecskefizikai detektorok ezért úgy épülnek, hogy alkalmasak legyenek a részecskefizikai kölcsönhatások végállapotában található (protonütközések esetén igen nagyszámú)
részekéknek mind az energiáját, mind a mozgásirányát igen pontosan meghatározni. A kirepülő részecskék egy része töltéssel rendelkezik, így ezek lendületét is képesek ezek a detektorok meghatározni úgy, hogy a detektorba elhelyezett mágnes terében eltérülő részecske pályájának görbületét mérik. (
Forrás: http://www.fovpi.hu/data/cms39802/cern2_sukosdcs.pdf)

Minél erősebb mágneses teret tudnak az ütközések köré vonni, annál pontosabb mérési eredmények születhetnek. A CERN nagy kísérleteinél ezért valóságos „mágnes-szörnyetegeket” építettek be a detektorokba.

A csúcstartó a CMS, ahol a megfelelő mágneses mező kialakításához a világ eddigi legnagyobb szolenoidmágnesét kellett megépíteni. A 13 méter hosszú és 5,9 méter belső átmérőjű szolenoid szupravezető tekercs 4 tesla erősségű mágneses mező létrehozására képes. Ez a Föld felszínén mérhető mágneses térnél mintegy 100 000-szer erősebb, és a benne tárolt energia 18 tonna szilárd arany megolvasztására lenne elegendő. (Forrás: http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz0402/fenyv0402.htm)

A CMS szívét-lelkét jelentő szupravezető szolenoid mágnest a lehető legnagyobbra tervezték. Ám a mágnes nagyságának volt egy felső határa: a készítési helyétől közúton kellett Cessy-be szállítani. Így lett végül 7 méter átmérőjű, mert ennél nagyobb darabot nem bírtak volna Cessy szűk utcáin a házak között átpréselni. (Forrás: A fizika Szent Grálját keresi a detektorok királya, origo)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: