Új rekord az LHC-nél: 1,18 TeV, mindkét nyalábnál

November 30-án, hétfőn 00:42-kor az 1-es és 2-es nyalábban is sikerült 1,18 TeV-re felgyorsítani a protonokat – adta hírül a CERNTwitter.

A november 29-én este indult tesztek során először 22 óra körül érték el az 1,18 TeV energiát az egyik protonnyalábnál. Ez világcsúcsnak számít. 2001 óta a Tevatron (US Fermi National Accelerator Laboratory) tartotta a rekordot, 0,98 TeV-vel.

Röviddel ezután mindkét nyalábbal sikerült elérni ezt az energiát, és néhány percig fenntartani azt. Ennél a nyalábenergiánál az eltérítő dipólmágnesekben 2 kA (2000 amper) áramerősséget használtak. A nyalábok gyorsításával nő a részecskék energiája és tömege, ezért kell egyre nagyobb áramerősség a mágnesekben ahhoz, hogy pályán lehessen tartani őket.

Ez újabb nagyszerű eredmény az LHC üzemeltetésének folyamatában: november 20-a óta nem várt gyorsasággal és hatékonysággal zajlanak az események (lásd a korábbi bejegyzésekben). Az 1,18 TeV-es nyalábenergiát mindössze 10 nappal azután érték el, hogy sikerült az első nyalábok teljes körbevezetése a gyorsítógyűrűkben. Az ezt követő napokban a nyalábokat stabilizálták, élettartamukat fokozatosan kb. 10 órára növelték. November 23-án, egy hete először körözött egyszerre két nyaláb az LHC-ben, és a négy nagy kísérlet még aznap rögzítette az első részecske-részecske ütközéseket. Mindez a nyalábmérnökök és –fizikusok szakértelmén túl ez azt is jelzi, hogy a gyorsító remek állapotban van – írja a CERN mai sajtóközleménye.

“Ez fantasztikus. Ennek ellenére továbbra is lépésről lépésre folytatjuk, és még mindig rengeteg a tennivalónk, mielőtt megkezdjük az új fizikát 2010-ben. Én addig behűtve tartom a pezsgőmet” – mondta a Rolf Heuer, a CERN főigazgatója.

 A nyalábenergia világrekordja először november 29-én, 21.28-kor dőlt meg, amikor az 1-es nyalábot (beam 1) 450 GeV-ről 1050 GeV-re (1,05 TeV) gyorsították. Röviddel ezután elérték az 1,18 TeV-et, kb. 3 órával később pedig mindkét nyalábban sikerült ennyire felgyorsítani a protonokat.

Advertisements

One Response to Új rekord az LHC-nél: 1,18 TeV, mindkét nyalábnál

  1. […] A hétfő éjjeli gyorsítási “világcsúcs” (1,18 TeV, lásd korábban) után most a nyalábok luminozitásának növelésén dolgoznak a CERN nyalábmérnökei és […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: