Az első ütközések az LHC-ben!

2009. november 23. (hétfő), 21.50. Körülbelül 8 órával ezelőtt érték el először azt az állapotot, hogy a két nyaláb egyszerre körözött az LHC-ben.

Röviddel ezután pedig megtörténtek az első ütközések!

Ma először keringtek egyszerre protonok az LHC-ben, az egyik gyorsítócsőben (beam pipe) az óramutató járásával megegyező (beam 1), a másikban ezzel ellentétes irányban (beam 2). Ezzel megkezdődhettek a nyalábszinkronizációs tesztek, a négy nagy detektorkomplexumnál pedig már volt esély arra, hogy megfigyeljék az első proton-proton ütközéseket.

Mivel egyelőre csak egy-egy részecskecsomag (bunch) keringett egy-egy irányban, ezek két ponton tudtak találkozni. Kora délután ezeket a pontokat az 1-es és 5-ös pontokba, az ATLAS és CMS területére állították be. Később a 2-es és a 8-as pontokban, az ALICE-nál és az LHCb-nél került sor a találkozókra (a pontok helyzetét lásd a hárommal korábbi bejegyzésnél lévő ábrán).

A nyalábokat úgy hangolták, hogy először az ATLAS területén ütközzenek, erre először 14.22-kor került sor. Érdekes, hogy körülbelül ekkor kezdődött meg a délutáni sajtótájékoztató, ahol az első ütköztetéseket csak jó néhány nap múlva ígérték (részletesebben lásd itt). Ezután a 3 másik kísérlet következett. A CERN ma este kiadott sajtóanyagában mindenki elragadtatottan nyilatkozik, és képeket is közölnek. Mind a 4 kísérlet területéről láthatunk ütközési ábrákat.

Valóban nagyon gyorsan zajlanak az események az utóbbi napokban a CERN-ben: mindössze 3 nap alatt, péntek este óta jutottak el az első teljes köröktől az első ütközésekig. Ez jól mutatja a nyalábszabályozó rendszer kitűnő működését. A nyalábok élettartamát fokozatosan 10 órára növelték, és ma már egyszerre sikerült cirkuláltatni őket, az előgyorsító rendszer energiáját megtartva (450 GeV).

A következő lépés a nyalábok intenzitásának növelése, a nyalábok gyorsítása lesz. Ha minden jól megy, karácsonyra el kell érni az 1,2 TeV-es nyalábonkénti energiát, és az ütközéseknek elegendő mennyiségű adatot kell szolgáltatni a kísérleti berendezések pontos kalibrációjához – áll a CERN közleményében.

Ne felejtsük el, hogy egy folyamat közepén vagyunk, és bár az eddigi eredmények nagyszerűek, egy ilyen bonyolult berendezésnél bármikor adódhat kisebb-nagyobb probléma, amely miatt csúszhatnak a tervezett lépések. Szurkoljunk tovább, hogy minden rendben menjen!

Advertisements

One Response to Az első ütközések az LHC-ben!

  1. […] legelső ütközéseknél (október 23-án, lásd egy korábbi bejegyzésben) még nem voltak stabil nyalábok, és a nyalábok még csak egy-egy részecskecsomagból (bunch) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: