Felnyalódott részecskék éjszaka 3 kísérletnél is

Éjszaka sikeresen folytatódtak a nyalábpróbák. Az LHCb, az ATLAS és a CMS is rögzítette az első “felnyalódott” (“splash”) részecskék hatását. A még nem megfelelően fókuszált nyalábok ugyanis a gyorsítócső falának ütköznek, ami másodlagos részecskék záporát indítja el. Képek az ATLAS-tól itt: http://ow.ly/Eeez A CMS-től itt: http://ow.ly/EeeK Ezek az események segítenek a detektorok további kalibrációjában.

Agócs András írt nekünk éjjel, miközben ügyelt (shiftben ült) az ALICE-nál:

2.04-kor: Az LHC státusza: most a 2-es nyalábbal “splash”-eket csinálnak a CMS-nél 2:30-ig, utána az 1-es nyalábbal csinálnak hasonlót (még nem tudom, hogy hol, remélhetőleg az ALICE-nál).

3.18-kor: Kicsit eltértek a tervezett időponttól, most térnek át a gyorsítósok az 1-es nyalábra, és több helyen lesz “splash”.

4.06-kor: Úgy tűnik, hogy a “splash” csak az LHCb, ATLAS és CMS detektoroknál lesz, egyelőre itt az ALICE-nál nem. Azonban az ALICE egyes bekapcsolt detektorai látnak jeleket koincidenciában.

Szombaton reggel a nyalábokat leürítették (dump), mágnesek és egyéb szerkezetek beállítása zajlik. 9 órakor megbeszélés kezdődött a továbbiakról. Percről percre a CERN twitteren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: