Újabb nyalábtesztek az ALICE detektornál – 2009. november 6-8.

November 2-án az ALICE detektor nagy mágnesének bekapcsolása megtörtént. Azóta mind a kozmikus, mind a nyalábtesztek legnagyobb része a mágneses térben működő detektorokkal zajlik. A november 6-8-i hétvégén folytatódtak a korábban megkezdett nyalábtesztek.

Amint arról korábban hírt adtunk, október 23-26. között előbb proton-, majd az LHC történetében először nehézion-csomagok érkeztek az SPS-ből az LHC-be. A 450 GeV-es protonnyalábot előbb az ALICE detektor (IP2 – Intersection Point 2) irányába lőtték be: a protoncsomagok áthaladtak az ALICE detektoron, majd az IP3 helyen elhelyezett acéltömb állította meg őket. Ezután az óramutató járásával ellentétes irányba, az LHCb detektor (IP8) felé indították az SPS-nyalábot, az áthaladt az LHCb-n és az IP7-nél állították meg. Ugyanez a tesztet megismételték ólomionokkal is, amelyeket az SPS előgyorsító 158 GeV/nukleon energiára gyorsított fel. A november 6-8-án történt tesztek protonnyalábbal, hasonló körülmények között zajlottak.

A fő cél az volt, hogy az SPS-ből érkező nyaláb belépési pontja és az ALICE detektor között elhelyezkedő nyalábformáló, nyalábstabilizáló mágnesek működését ellenőrizzék a 450 GeV-re gyorsított protoncsomagokkal. A teszt során a csomagok közel egymillió protont tartalmaztak. (Üzemi körülmények között a csomagok 60 000-szer több protont tartalmaznak majd). November 6-a 17 óra és november 7-e 13 óra között mintegy 1100 csomag (bunch) haladt át az ALICE detektoron (lásd mellékelt ábrát), a csomagokban átlagosan fél millió proton utazott.

LHC2009nov7_8

A tervek szerint november 19-20-án történik a proton-nyaláb teljes körbevezetése és cirkuláltatása. A 450+450 GeV-es proton-proton ütköztetésekre, az első fizikai kísérletekre várhatóan december első napjaiban kerül sor.

Köszönet Lévai Péternek az információkért.

Leave a comment