Fél kört már megtett a nyaláb, megszólalt a CMS is

A november 6-8-án zajlott nyalábpróbák is sikeresek voltak: az LHC 27 kilométer kerületű gyorsítógyűrűiben körülbelül féltávot tettek meg a beinjektált proton-nyalábok, mindkét irányban.

LHC_abra

Az injektálási pontok az ATLAS kísérlet két oldalán vannak, és ahogyan az a felső ábrán is látható, a CMS kísérlet ezzel szemben helyezkedik el. A hétvégén a CMS részlegesen felkapcsolt detektorai mindkét irányból érzékelték a részecskenyalábot, tehát a protoncsomagokat az LHC-nek körülbelül a felében már sikerült körbevezetni. A tervek szerint november 19-20-án történik a proton-nyaláb teljes körbevezetése és cirkuláltatása. Ezt az fogja először jelezni, ha megszólalnak az ATLAS detektorai is.

A CMS által érzékelt nyalábok úgynevezett „splash” („felnyalódott”) nyalábok voltak. A még nem megfelelően fókuszált nyalábok ugyanis a gyorsítócső falának ütköznek, ami másodlagos részecskék záporát indítja el. Ezeket érzékelte most a CMS, 2008 óta először.

CMS_splash

Splash-esemény a CMS-kísérletnél 2009. november 7-én. Piros: elektromágneses kaloriméter, kék: hadron kaloriméter, lila-sárga: müondetektorok

Ebben a fázisban még nem lehet bekapcsolni az összes detektort, a belső részek ugyanis a nem fókuszált nyaláboktól károsodhatnának. Ahogyan az ábrán is látható, főleg a müondetektorok és az előreszórt részecskék érzékelésére készített kaloriméterek (lilával) detektálták a felnyalódott nyalábok hatását (ezeket eleve nagy mennyiségű részecske érzékelésére készítették, és mindkettőben van magyar hozzájárulás). Az események elégséges adatot szolgáltattak a detektorok kalibrációjához is.

CMS_2009_november

CMS2009pezsgo

A feszült várakozás után előkerült az előre legyártott pezsgő a CMS Controll Room-ban, amely az első 2009-es CMS-eseményhez készült – csak a dátumot kellett kézzel ráírni. A CMS saját blogjában további adatok, grafikonok és képek láthatók.

Köszönet Horváth Dezsőnek a magyarázatokért.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: