Ütközések Mikulásra és Karácsonyra

A november elején érvényes menetrend a következő.

November 7-8-án az LHC újabb szakaszai kapnak nyalábot (a sikeres eddigi tesztekről lásd az előző bejegyzést). Ezután a mágnesek, műszerek ellenőrzése jön (machine checkout).

November utolsó hetében és december legelső napjaiban már teljesen körbevezetik a nyalábokat mindkét irányban (mint azt legutóbb 2008. szeptember 10-én, a „bekapcsolás” napján tették), és fókuszálási tesztek is lesznek (beam commissioning).

A tervek szerint a Mikulás hátizsákjában lennének az első ütközések (december 4-6.), egyelőre az előgyorsító rendszer (SPS) energiájával (450 GeV).
Ezt követné a nyalábenergiák növelése nyalábonként 1,1 TeV-re (ramp to 1,1 TeV).

Ezután következnének az 1,1 + 1,1 TeV-es ütközések december 14-16-án, amire a sajtó is hivatalos. Ha ez sikerül, akkor a karácsonyi ajándék az, hogy az LHC immár a világ legnagyobb energiájú gyorsítója, igaz, csak körülbelül 0,2 TeV-vel előzve meg az amerikai Fermilabot.

Ezután karácsonyi szünet és tesztelések, beállítások következnek 2010. február közepéig.

2010 februárjától a nyalábenergiát 3,5 TeV-re „tekerik”, és jöhetnek a 7 TeV-es ütközések – ami már igazi felfedező potenciál – körülbelül 3 hónapig.

Jelenleg tehát ez a terv, és szurkolhatunk, hogy minden rendben menjen. Egy ilyen gyorsító üzembe helyezése azonban soklépcsős, bonyolult folyamat, és a menetrend hetente változhat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: