LHC: a protonnyaláb visszatért

Több mint egyéves kényszerszünet után, a 2009. október 23-25-i hétvégén ismét sikeres nyalábtesztek zajlottak az LHC-ben. Ez volt az első alkalom a 2008 szeptemberi meghibásodás óta, hogy részecskenyalábok haladtak a gyorsítócsövekben.

Először egy ólomnyaláb haladt az 12-es és a 23-as szektorokban (lásd az előző bejegyzés ábráján), így átment az ALICE detektoron is, amely érzékelte a nyalábot, és amelynek tesztelték egyes alrendszereit.

lhc_2009_11_02_2

Az első ólomnyaláb és szétesése

Ezután a 81-es és a 78-as szektorok kaptak protonnyalábot, így az LHCb is. A hétvége csúcspontja az LHCb mágnesének bekapcsolása volt, amelynek során szintén sikeres teszteket végeztek (részletesen lásd a CERN Bulletin beszámolójában).

A nyalábtesztekkel egyidőben a mágneseket is tesztelték az LHC nyolc szektorából hétben. Öt szektor már a 2-es fázisban van, ahol a mérnökök fokozatosan emelik az áramerősséget 2000 amperre (ez 1,2 TeV energiának felel meg nyalábonként). A 8. szektorban – ez a 34-es szektor, ahol tavaly a meghibásodás történt – november első hetében kezdődnek a tesztek.

Sok pozitív tapasztalatot gyűjtöttek a riasztórendszerrel (quench detection and protection system, QPS) kapcsolatban is, amelyet a 2008. szeptember 19-i meghibásodás után nagymértékben fejlesztettek, és amely az LHC sokkal biztonságosabb monitorozását teszi lehetővé. A QPS-t eddig 3 szektorra tesztelték 2000 amperen. Az áramot a következő hetekben lassan növelik majd 4000, aztán 6000 amperre (utóbbi a 3,5 TeV-hez kell) – írja a CERN Bulletin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: