Megérkeztek az első ólomionok az LHC-be

Október 23-án, röviddel este 8 óra után megérkeztek az első ólomionok a nagy hadronütköztetőbe. A nyalábot először elnyelették (egy 4 méter hosszú abszorberen, TDI), majd a megfelelő beállítások után az első ólomcsomagok áthaladtak az ALICE detektoron. A sikeres ólomnyaláb után az LHC átváltott protoncsomagokra, és az éjszaka további részében ezek haladtak át az ALICE-en (“beam through ALICE”). Az elnyeletett és az áthaladó nyalábok által keltett részecskéket mérte az ALICE – írja a CERN-ből Molnár Levente fizikus.

Az LHC-nyalábteszt hétfő reggelig folytatódik, de még nem mennek körbe teljesen a nyalábok (egy szakasz után elnyeletik őket), erre várhatóan november közepe felé kerül sor. A mostani tesztek célja a 12, 23, 81, 78-as szektorok beállítása (lásd az ábrán), azaz az ALICE mellett az LHCb is kap nyalábot.

LHC_szektorok

Az ALICE a kvark-gluon plazmára utaló jeleket keresi majd, ami közelebb vihet bennünket ahhoz, hogy megértsük az Univerzum ősanyagának természetét, az anyag fejlődését.

A fenti ábrán egyébként az is látható, hogy október 23-i állapot szerint az LHC lehűtése az üzemi hőmérsékletre, 1,9 K-re befejeződött, ezzel ismét ez a Világegyetem ismert leghidegebb helye (az Univerzumot kitöltő háttérsugárzás 2,7 K-es). A CERN TV érdekes összeállítása a lehűtési folyamatról itt látható.

Advertisements

One Response to Megérkeztek az első ólomionok az LHC-be

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: